SINAİ MÜLKİYET KANUNUNUN UYGULANMASINA DAİR YÖNETMELİKTE GÜNCEL MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ VE TÜRK PATENT VE MARKA KURUMUNCA 2025 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFESİNE İLİŞKİN TEBLİĞDE (BİK/TÜRKPATENT: 2025/1) DEĞİŞİKLİK (BİK/TÜRKPATENT: 2025/2)
15 Mart 2025 tarihli 32842 sayılı Resmi Gazete’de Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik (“Yönetmelik Değişikliği”) ve Türk Patent ve Marka Kurumunca 2025 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliğ (BİK/TÜRKPATENT: 2025/1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (BİK/TÜRKPATENT: 2025/2) (“Tebliğ Değişikliği”) yayımlanmıştır. Bahse konu yönetmelik değişikliği kapsamında; markaların iptal talebinin ileri sürüleceği kişiler, iptal talep formunda bulunması gereken hususlar, iptal talebi eksiklikleri ve bu eksikliklerin giderilmesi, iptal kararının etki doğuracağı tarih, iptal kararlarının yayımlanması ve iptal ücreti gibi konularda detaylı değişiklikler yapılmıştır. Bahse konu tebliğ değişikliği kapsamında ise; marka başvuru, yenileme ve iptal taleplerinin ücret ödemesi konularında değişiklik yapılmıştır. İlgili Yönetmelik ve Tebliğ Değişikliği 15 Mart 2025 tarihinde yürürlüğe girmiş olup aşağıda yer alan yazımızda yapılan değişikliklerden bahsedilecektir.
Bilindiği üzere 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu (“SMK”) madde 26 ile geçici olarak mahkemelere verilmiş olan marka iptali yetkisi 10.01.2024 tarihi itibarıyla, Türk Patent ve Marka Kurumu’na (“TÜRKPATENT”) verilmişti. 15 Mart 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile artık markaların iptali için doğrudan TÜRKPATENT’e başvurulabilecektir.
SMK madde 26 uyarınca; markanın tescil tarihinden itibaren tescil edildiği mal ve hizmetler bakımından marka sahibi tarafından Türkiye’de ciddi bir şekilde kullanılmaması veya kullanımına beş yıl kesintisiz bir şekilde ara verilmesi (kullanmama nedeniyle iptal), Markanın tecilli olduğu mal ve hizmetlerde yaygın isim haline gelmesi, Markanın tescilli olduğu mal ve hizmetler bakımından halkı yanıltıcı hal alması, son olarak da garanti markasının veya ortak markanın teknik şartnameye aykırı olarak kullanması sebepleriyle Kurumdan markanın iptali talep edilebilecektir.
- SINAİMÜLKİYET KANUNUNUN UYGULANMASINA DAİR YÖNETMELİKTE GÜNCEL MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ
- MADDE 1:
MADDE 1- 24/4/2017 tarihli ve 30047 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin Birinci Kitabının Üçüncü Kısım başlığı “İtiraz, Kullanımın İspatı, İptal ve Uzlaşma” şeklinde değiştirilmiştir.
- Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin Birinci Kitabının Üçüncü Kısmının “İtiraz, Kullanımın İspatı ve Uzlaşma” şeklindeki başlık “İtiraz, Kullanımın İspatı, İptal ve Uzlaşma” şeklinde değiştirilmiştir.
- MADDE 2:
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğe 30 uncu maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki maddeler eklenmiştir.
“İptal talebi
MADDE 30/A- (1) Tescilli bir markanın, Kanunun 26 ncı maddesi hükmüne göre iptal edilmesi gerektiğine ilişkin talepler ilgili kişilerce Kuruma yapılır.
(2) Marka iptal talepleri, talep tarihinde Sicilde marka sahibi olarak kayıtlı kişilere veya hukuki haleflerine karşı ileri sürülür. İptal incelemesi sırasında hak sahibinin değişmesi hâlinde, Sicilde hak sahibi olarak görünen kişiye karşı işlemlere devam edilir.
(3) Her bir iptal talebi tek bir tescilli marka için yapılır. İptal talebi, tescilli markanın iptaline ilişkin gerekçelerin ilgili mevzuattaki madde, fıkra ve bent karşılıklarının belirtildiği imzalı iptal talep formu ile Kuruma yapılır. İptal talebinin incelenmesi için talep ile birlikte ücretin ödenmesi ve ücretin ödendiğine ilişkin bilginin Kuruma sunulması zorunludur.
(4) İptal talep formunda aşağıdaki bilgilerin yer alması zorunludur:
- a) İptali talep edilen markanın tescil numarası.
- b) İptal talebine konu mallar veya hizmetler.
- c) Talep sahibinin kimlik ve iletişim bilgileri.
ç) Talep vekil aracılığıyla yapılıyorsa vekilin kimlik ve iletişim bilgileri.
- d) İptal talebinin ilgili mevzuattaki madde, fıkra ve bent karşılıkları belirtilmek suretiyle gerekçeleri ve Kanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi dışındaki gerekçelere ilişkin bilgi veya belgeler.
- e) Ücretin ödendiğine ilişkin bilgi.
(5) İptal talebinin üçüncü ve dördüncü fıkralara uygun olarak yapılmaması durumunda, eksikliğin giderilmesi için talep sahibine bir aylık süre verilir. Eksikliklerin belirtilen süre içinde giderilmemesi halinde talep reddedilir ve alınan ücret iade edilmez.
(6) İptal kararının, talebin Kuruma sunulduğu tarihten önce etki doğurması talep edildiği takdirde, iptal kararının etkili olması istenen tarihin iptal talebinde açıkça belirtilmesi gerekir.
(7) Kurum, iptal talebine ilişkin cevaplarını ve delillerini sunması için marka sahibine bir aylık süre verir. Söz konusu bir aylık süre içinde talep edilmesi hâlinde Kurum bir aya kadar ek süre verir. Süresi içerisinde sunulmayan cevaplar ve deliller Kurum tarafından dikkate alınmaz.
(8) Kurum gerekli gördüğü takdirde, ek bilgi ve belge sunulması veya bunlarla ve gerekçelerle ilgili açıklamada bulunulması için taraflara bir aylık süre verebilir. Bu süre içinde istenilen ek bilgi, belge ve açıklamaların sunulmaması halinde iptal talebi, mevcut bilgi ve belgeler kapsamında dosya üzerinden değerlendirilir. Süresi içerisinde sunulmayan cevaplar ve deliller Kurum tarafından dikkate alınmaz.
(9) İptali istenen markanın, talep tarihinde tescilli olmaması, marka hakkının sona ermiş olması veya Kanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sunulan iptal taleplerinde markanın en az beş yıldır tescilli olmaması halinde, yedinci ve sekizinci fıkralarda belirtilen bildirimler yapılmaksızın Kurum, iptal talebinin reddine karar verir. Bu fıkra hükmü iptal kararının daha önceki bir tarihten itibaren etkili olması talebiyle yapılan başvurularda, iptal kararının etkili olacağı tarihte markanın tescilli olup olmadığına bakılarak uygulanır.
(10) Kanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sunulan iptal taleplerinde markanın talep tarihinde Türkiye’de en az beş yıldır tescilli olması şartıyla, marka sahibinden, markasını iptal talebine konu mal veya hizmetler bakımından Türkiye’de ciddi biçimde kullanmakta olduğuna ya da kullanmamaya dair haklı sebepleri olduğuna ilişkin delil sunması talep edilir. İptal talebinde bulunulacağı düşünülerek kullanım gerçekleşmişse talebin Kuruma sunulmasından önceki üç ay içinde gerçekleşen kullanım dikkate alınmaz. Marka sahibi tarafından süresi içinde delil sunulmaması veya iptali istenen mal veya hizmetlerde markanın ciddi biçimde kullanıldığını gösterir nitelikte bulunmaması halinde Kurum iptal talebini kabul eder. Benzer mal veya hizmetler yönünden iptal kararı verilemez.
(11) 30 uncu maddenin bu maddeye aykırı olmayan hükümleri niteliğine uygun olduğu ölçüde iptal talepleri hakkında da uygulanır.
(12) Kurum tarafından verilen nihai iptal kararları Sicile kaydedilir ve aşağıdaki bilgileri içerecek şekilde Bültende yayımlanır:
- a) Marka tescil numarası ve tescil tarihi.
- b) Marka örneği.
- c) Marka sahibinin uyruğu ile kimlik ve iletişim bilgileri.
ç) İptal edilen mal veya hizmetler ile sınıf numaraları.
- d) İptalin etkili olduğu tarih.
İptal ücreti ve aktarılması
MADDE 30/B- (1) İptal ücreti, Kurum ücreti ve emanet hesabında tutulacak ücret olmak üzere iki kalem olarak hesaplanır ve tek seferde tahsil edilir.
(2) İptal talebinin tümden reddedilmesi halinde emanet hesabında tutulan ücret, talebi üzerine, sicilde kayıtlı marka sahibine; iptal talebinin tümden kabul edilmesi halinde emanet hesabında tutulan ücret, talebi üzerine, iptal talebi sahibine ödenir. Kurumun, iptal talebinin kısmen kabulü kararlarında taraflara ödeme işlemi yapılmaz, emanet hesaba alınan para Kuruma gelir olarak kaydedilir. Talepte bulunabilmesi için Kurum tarafından nihai kararın verilmiş olması şarttır.
(3) Kurumun nihai kararından itibaren on yıl içinde talep edilmeyen ücretler Kuruma gelir olarak kaydedilir.
(4) 30/A maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen süre içerisinde eksikliklerin giderilmemesi halinde, talebi üzerine, emanet hesapta tutulan ücret talep sahibine iade edilir.”
- SMK madde 26 uyarınca talep üzerine Kurum tarafından markanın iptaline karar verilir. İlgili kişiler sicilde marka sahibi olarak kayıtlı kişilere veya hukuki haleflerine karşı iptal talebini ileri süreceklerdir. İptal incelemesi sırasında hak sahibinin değişmesi hâlinde, Sicilde hak sahibi olarak görünen kişiye karşı işlemlere devam edilecektir.
- Her bir iptal talebi tek bir tescilli marka için yapılacaktır. Buna göre, sahipleri aynı olsa dahi tek bir başvuru ile birden fazla markanın iptalinin talep edilmesi mümkün olmayacaktır. İptal talep formunda; iptali talep edilen markanın tescil numarasının, iptal talebine konu mal veya hizmetlerin, talep sahibinin veya varsa vekilinin kimlik ve iletişim bilgilerinin, iptal gerekçesi ile ücretinin ödendiğine ilişkin bilginin yer alması gereklidir.
- İptal talebinin üçüncü ve dördüncü fıkralara uygun olarak yapılmaması halinde (İptal talebinde eksiklik olması durumunda) eksikliğin giderilmesi için talep sahibine bir aylık süre verilecek; eksiklikler bir aylık süre içinde giderilmez ise talep reddedilecek ve alınan ücret iade edilmeyecektir.
- SMK madde 27 uyarınca markanın iptaline karar verilmesi hâlinde bu karar, iptal talebinin Kuruma sunulduğu tarihten itibaren etkili olacaktır. Ancak talep üzerine, iptal hâllerinin daha önceki bir tarihte doğmuş olması hâlinde iptal kararının bu tarihten itibaren etkili olacağına karar verilebilir. Yönetmelik değişikliği kapsamında da iptal kararının, talebin Kuruma sunulduğu tarihten önce etki doğurması talep edildiği takdirde, iptal kararının etkili olması istenen tarihin iptal talebinde açıkça belirtilmesi gerektiği hususu detaylandırılmıştır.
- Yönetmelik değişikliği kapsamında yedinci ve sekizinci fıkrada; Kurumun iptal talebine ilişkin cevaplarını ve delillerini sunması için marka sahibine bir aylık süre vereceği; söz konusu bir aylık süre içinde talep edilmesi hâlinde bir aya kadar ek süre verileceği; süresi içerisinde sunulmayan cevaplar ve delillerin Kurum tarafından dikkate alınmayacağı belirtilmiştir. Yine Kurumun gerekli gördüğü takdirde, ek bilgi ve belge sunulması veya bunlarla ve gerekçelerle ilgili açıklamada bulunulması için taraflara bir aylık süre vereceği; bu süre içinde istenilen ek bilgi, belge ve açıklamaların sunulmaması halinde iptal talebinin, mevcut bilgi ve belgeler kapsamında dosya üzerinden değerlendirileceği; süresi içerisinde sunulmayan cevaplar ve delillerin Kurum tarafından dikkate alınmayacağı izah edilmiştir.
- Görüldüğü üzere söz konusu süreler hak düşürücü niteliktedir. İleride doğabilecek hak kayıplarının önüne geçilebilmesi için bu süreler içerisinde iddiaların, cevapların ve delillerin sunulması gerekmektedir. Nitekim yönetmelik değişikliği kapsamında hak düşürücü süreler içerisinde sunulmayan cevapların ve delillerin Kurum tarafından dikkate alınmayacağı açıkça düzenlenmiştir. Bu kapsamda sonradan delil sunma imkânı dava aşamasında da mümkün olamayabilecektir.
- Kurum tarafından markanın iptali konusunda verilen karara karşı dava ikame edildiğinde davanın konusu Kurumun verdiği kararın iptali olacaktır. Dolayısıyla mahkemeler nezdinde markanın iptali değil Kurumun markanın iptali konusunda verdiği karar incelenecektir. İşbu davada Kurum nezdinde ileri sürülen iddia ve deliller üzerinden inceleme yapılacak; ilk defa dava aşamasında sunulan deliller incelenmeyecektir. Dolayısıyla Kurum nezdinde süresi içinde, doğru ve eksiksiz iddia, cevap ve delillerin sunulması son derece önem arz etmektedir. Nitekim idari aşamada öne sürülmeyen iddia, cevap ve deliller dava aşamasında sunulsa da incelenmeyecektir.
- Yönetmelik değişikliği kapsamında; iptali istenen markanın, talep tarihinde tescilli olmaması, marka hakkının sona ermiş olması veya Kanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sunulan iptal taleplerinde markanın en az beş yıldır tescilli olmaması halinde, yedinci ve sekizinci fıkralarda belirtilen bildirimler yapılmaksızın iptal talebinin reddine karar verilecektir. Bu hüküm iptal kararının daha önceki bir tarihten itibaren etkili olması talebiyle yapılan başvurularda, iptal kararının etkili olacağı tarihte markanın tescilli olup olmadığına bakılarak uygulanacaktır.
- SMK madde 26 birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sunulan iptal taleplerinde markanın talep tarihinde Türkiye’de en az beş yıldır tescilli olması şartıyla, marka sahibinden, markasını iptal talebine konu mal veya hizmetler bakımından Türkiye’de ciddi biçimde kullanmakta olduğuna ya da kullanmamaya dair haklı sebepleri olduğuna ilişkin delil sunması talep edilecektir. Ancak iptal talebinde bulunulacağı düşünülerek kullanım gerçekleşmişse talebin Kuruma sunulmasından önceki üç ay içinde gerçekleşen kullanım dikkate alınmayacaktır. Kurum iptal talebini marka sahibi tarafından süresi içinde delil sunulmaması veya iptali istenen mal veya hizmetlerde markanın ciddi biçimde kullanıldığını gösterir nitelikte bulunmaması halinde kabul edecektir. İptal hâlleri, markanın tescil edildiği bir kısım mal veya hizmete ilişkin bulunuyorsa, sadece o mal veya hizmet yönünden kısmi iptale karar verilecek; benzer mal veya hizmetler yönünden iptal kararı verilemeyecektir. Görüldüğü üzere markasını mevzuata uygun olarak kullandığını ispatlama yükü marka sahibine yüklenmiştir.
- Yönetmeliğin “Kullanımın ispatı hallerinde sunulacak deliller” başlıklı 30. Maddesinin madde 30/A’ya aykırı olmayan hükümleri, niteliğine uygun olduğu ölçüde iptal talepleri hakkında da uygulanacaktır.
- Kurum tarafından verilen nihai iptal kararları Sicile kaydedilecek ve Bültende yayımlanacaktır. İşbu yayım madde 30/A 12. Fıkradaki bilgileri içerecektir. İşbu hükümde nihai karardan kasıt Kurumun iç sürecinde kararın kesinleşmesidir. Süresi içinde itiraz edilmeyen Markalar Dairesi Başkanlığı kararları ve itiraz üzerine yapılan incelemede Yeniden İnceleme Değerlendirme Kurulu (YİDK) tarafından verilen kararlar nihai kararlardır. Bu kapsamda son inceleme mercii olan YİDK’nın verdiği karara karşı mahkemeler nezdinde iptal davası ikame edilebilecektir.
- Yönetmelik değişikliği kapsamında eklenen MADDE 30/B uyarınca; İptal ücreti, Kurum ücreti ve emanet hesabında tutulacak ücret olmak üzere iki kalem olarak hesaplanacak ve tek seferde tahsil edilecektir. İptal talebinin tümden reddedilmesi halinde emanet hesabında tutulan ücret, talebi üzerine, sicilde kayıtlı marka sahibine; iptal talebinin tümden kabul edilmesi halinde emanet hesabında tutulan ücret, talebi üzerine, iptal talebi sahibine ödenecektir. İptal talebininin kısmen kabul edilmesi halinde taraflara ödeme işlemi yapılmayacak, emanet hesaba alınan para Kuruma gelir olarak kaydedilecektir. Belirtmek gerekir ki, talepte bulunabilmesi için Kurum tarafından nihai kararın verilmiş olması şarttır. Kurumun nihai kararından itibaren on yıl içinde talep edilmeyen ücretler Kuruma gelir olarak kaydedilecektir. Yönetmelik değişikliği kapsamında eklenen 30/A maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen süre içerisinde eksikliklerin giderilmemesi halinde, talep üzerine, emanet hesapta tutulan ücret talep sahibine iade edilecektir.
- MADDE 3:
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“İtirazın ve iptal talebinin geri çekilmesi
MADDE 33– (1) Yayıma ve karara itirazlar ile iptal talebi, Kurum tarafından itiraz veya iptal hakkında karar verilmeden önce geri çekilebilir.
(2) İtirazın veya iptal talebinin geri çekilebilmesi için aşağıdaki belgelerin Kuruma sunulması zorunludur:
- a) İtirazın veya iptal talebinin geri çekilmesi talebini içeren form.
- b) Talep vekil tarafından yapılmış ise geri çekme yetkisini açıkça içeren vekâletname.
(3) İptal talebinin geri çekilmesi durumunda, talebi üzerine, emanet hesapta tutulan ücret talep sahibine iade edilir.”
- Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 33. Maddesinin “İtirazın geri çekilmesi” şeklindeki başlığı “İtirazın ve iptal talebinin geri çekilmesi” olarak değiştirilmiştir. Yine yönetmelik değişikliği kapsamında iptal talebi yayıma ve karara itirazlar gibi Kurum tarafından karar verilmeden önce geri çekilebilecektir. İtirazın ve iptal talebinin geri çekilebilmesi için geri çekilme talebini içeren form ve talep vekil tarafından yapılmış ise geri çekme yetkisini açıkça içeren vekâletnamenin Kuruma sunulması gerekmektedir. Ve yine yönetmelik değişikliği kapsamında iptal talebinin geri çekilmesi durumunda talep halinde emanet hesapta tutulan ücret talep sahibine iade edilecektir.
- MADDE 4:
MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 124 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “itirazın” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve iptal talebinin” ibaresi eklenmiştir.
- Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 124. Maddesinin dördüncü fıkrası “Kurum nezdinde başvuru veya tescilden doğan haktan vazgeçilmesi, itirazın ve iptal talebinin geri çekilmesi işlemleri ile kısmen veya tamamen bu sonuçları doğuracak işlemlerin vekil tarafından yapılabilmesi için, bu yetkileri açıkça belirten vekâletname aslının veya söz konusu vekâletnamenin onaylı örneğinin Kuruma sunulması gerekir.” Şeklinde değiştirilmiştir.
- MADDE 5:
MADDE 5- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Önceki tarihli başvurular
GEÇİCİ MADDE 4- (1) Bu maddenin yayımı tarihinden önce ön başvuru olarak alınan taleplerde 30/A maddesinin beşinci fıkrasına göre bildirim yapılır. Eksikliklerin süresi içinde giderilmesi halinde işlemlere devam edilir. Eksikliği tamamlanan ön başvurular, 30/A maddesine göre sonuçlandırılır.
(2) Bu maddenin yürürlüğe girmesinden önce Kuruma yapılan iptal talepleri yönünden 30/B maddesi hükümleri uygulanmaz.”
- Bilindiği üzere 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 sayılı SMK madde 26 ile geçici olarak mahkemelere verilmiş olan marka iptali yetkisi 10.01.2024 tarihi itibarıyla, TÜRKPATENT’e verilmişti. Bu tarih itibarıyla mahkemeler nezdinde markanın iptali talep edilmemiş, Kuruma marka iptal talebiyle başvurulmuştu. Kurum 10.01.2024 tarihinden işbu yönetmelik değişikliğine kadar marka iptal taleplerini ön başvuru olarak kabul etmekteydi. Yönetmeliğe eklenen işbu geçici madde ön başvurular bakımından düzenleme getirmektedir.
- Geçici madde 4’ün yayımından önce önbaşvuru olarak alınan taleplerde 30/A maddesinin beşinci fıkrasına göre bildirim yapılacaktır. İptal talebinin 30/A maddesini üçüncü ve dördüncü fıkralara uygun olarak yapılmaması durumunda, eksikliğin giderilmesi için talep sahibine bir aylık süre verilecek; eksikliklerin belirtilen süre içinde giderilmemesi halinde talep reddedilecek ve alınan ücret iade edilmeyecektir. Eksikliklerin süresi içinde giderilmesi halinde ise işlemlere devam edilecektir. Eksikliği tamamlanan ön başvurular, 30/A maddesine göre sonuçlandırılacaktır.
- Eklemek gerekir ki, Geçici madde 4’ün yürürlüğe girmesinden önce Kuruma yapılan iptal talepleri yönünden (ön başvurulardan bahsedilmektedir.) 30/B maddesi hükümleri uygulanmayacaktır. Dolayısıyla ön başvurular bakımından madde 30/B’de düzenlenen iptal ücretinin, Kurum ücreti ve emanet hesabında tutulan ücret olmak üzere iki kalem olarak hesaplanmasına ve tek seferde tahsil edilmesine gerek olmayacaktır.
- MADDE 6:
MADDE 6- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
- MADDE 7:
MADDE 7- Bu Yönetmelik hükümlerini Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı yürütür.
- TÜRK PATENT VE MARKA KURUMUNCA 2025 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFESİNE İLİŞKİN TEBLİĞDE (BİK/TÜRKPATENT: 2025/1) DEĞİŞİKLİK (BİK/TÜRKPATENT: 2025/2)
- MADDE 1:
MADDE 1- 31/12/2024 tarihli ve 32769 beşinci mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Patent ve Marka Kurumunca 2025 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliğ (BİK/TÜRKPATENT: 2025/1)’in 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (c), (k) ve (ş) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“c) Koruma süresi sona eren marka yenileme ücreti (iki sınıfa kadar): 6769 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin ikinci fıkrasındaki ve Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 18 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendindeki ücreti,”
“k) Marka yenileme ücreti (iki sınıfa kadar): 6769 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin ikinci fıkrasındaki ve Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 18 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendindeki ücreti,”
“ş) Marka iptal talebi ücreti: 6769 sayılı Kanunun 26 ncı maddesi ve Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 30/A ve 30/B maddeleri gereğince yapılan talepler için alınacak ücreti,”
“t) İlave her bir sınıf için koruma süresi sona eren markanın yenileme ücreti (3 üncü ve sonraki her bir sınıf için): 6769 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin ikinci fıkrasındaki ve Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 18 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendindeki ücret ile aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendindeki ücreti,
- u) İlave her bir sınıf için marka yenileme ücreti (3 üncü ve sonraki her bir sınıf için): 6769 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin ikinci fıkrasındaki ve Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 18 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendindeki ücret ile aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendindeki ücreti,
ü) Marka iptal talebi emanet tutarı: 6769 sayılı Kanunun 26 ncı maddesi ve Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 30/A ve 30/B maddeleri gereğince yapılan talepler için alınacak ücreti,
- v) Marka Başvurusu Ek Sınıf Ücreti (35/5 inci grup altındaki 34 emtia sınıfında seçilen 3 üncü sınıf ve sonraki her bir sınıf için): 6769 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendindeki ve Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (g) bendindeki ücreti,”
“(3) Marka iptal ücreti, Kurum ücreti (bu Tebliğ ekinde yer alan 2 sayılı cetvelin 02.01.30 sayılı satırı) ve emanet hesabında tutulacak ücret (bu Tebliğ ekinde yer alan 2 sayılı cetvelin 02.01.31 sayılı satırı) olmak üzere iki kalem olarak hesaplanır ve tek seferde tahsil edilir. Hesaplamada 02.01.31 sayılı satıra KDV ilave edilmeyecektir.
- Türk Patent ve Marka Kurumunca 2025 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliğ (BİK/TÜRKPATENT: 2025/1)’in 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi “Koruma süresi sona eren marka yenileme ücreti (iki sınıfa kadar): 6769 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin ikinci fıkrasındaki ve Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 18 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendindeki ücreti,” şeklinde değiştirilmiştir.
- Türk Patent ve Marka Kurumunca 2025 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliğ (BİK/TÜRKPATENT: 2025/1)’in 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (k) bendi “Marka yenileme ücreti (iki sınıfa kadar): 6769 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin ikinci fıkrasındaki ve Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 18 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendindeki ücreti,” şeklinde değiştirilmiştir.
- Türk Patent ve Marka Kurumunca 2025 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliğ (BİK/TÜRKPATENT: 2025/1)’in 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (ş) bendinde yer alan “Marka iptal talebi ücreti: 6769 sayılı Kanunun 26 ncı maddesi gereğince yapılan talepler için alınacak ücreti,” ifadesi “Marka iptal talebi ücreti: 6769 sayılı Kanunun 26 ncı maddesi ve Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 30/A ve 30/B maddeleri gereğince yapılan talepler için alınacak ücreti,” şeklinde değiştirilmiştir.
- Tebliğ değişikliği ile 4 üncü maddenin ikinci fıkrasına “t) İlave her bir sınıf için koruma süresi sona eren markanın yenileme ücreti (3 üncü ve sonraki her bir sınıf için): 6769 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin ikinci fıkrasındaki ve Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 18 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendindeki ücret ile aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendindeki ücreti,” eklenmiştir.
- Tebliğ değişikliği ile 4 üncü maddenin ikinci fıkrasına “u) İlave her bir sınıf için marka yenileme ücreti (3 üncü ve sonraki her bir sınıf için): 6769 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin ikinci fıkrasındaki ve Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 18 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendindeki ücret ile aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendindeki ücreti,” eklenmiştir.
- Tebliğ değişikliği ile 4 üncü maddenin ikinci fıkrasına “ü) Marka iptal talebi emanet tutarı: 6769 sayılı Kanunun 26 ncı maddesi ve Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 30/A ve 30/B maddeleri gereğince yapılan talepler için alınacak ücreti,” eklenmiştir.
- Tebliğ değişikliği ile 4 üncü maddenin ikinci fıkrasına “v) Marka Başvurusu Ek Sınıf Ücreti (35/5 inci grup altındaki 34 emtia sınıfında seçilen 3 üncü sınıf ve sonraki her bir sınıf için): 6769 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendindeki ve Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (g) bendindeki ücreti,” eklenmiştir.
- Yine 31/12/2024 tarihli ve 32769 beşinci mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Patent ve Marka Kurumunca 2025 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliğ (BİK/TÜRKPATENT: 2025/1)’in 4 üncü maddesinin 3. Fıkrasında Marka iptal ücretinin, Kurum ücreti (bu Tebliğ ekinde yer alan 2 sayılı cetvelin 02.01.30 sayılı satırı) ve emanet hesabında tutulacak ücret (bu Tebliğ ekinde yer alan 2 sayılı cetvelin 02.01.31 sayılı satırı) olmak üzere iki kalem olarak hesaplanacağı ve tek seferde tahsil edileceği; emanet hesabında tutulacak ücret hesaplamasında KDV ilave edilmeyeceği belirtilmiştir.
- MADDE 2:
MADDE 2- Aynı Tebliğin ekinde yer alan 2 sayılı cetvelin 02.01.23, 02.01.24, 02.01.28 ve 02.01.30 hizmet satırları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı cetvelin 02.01.25 ve 02.01.26 hizmet satırları yürürlükten kaldırılmış, aynı cetvele 02.01.30 hizmet satırından sonra gelmek üzere yeni hizmet satırları eklenmiştir.
- Türk Patent ve Marka Kurumunca 2025 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliğ (BİK/TÜRKPATENT: 2025/1)’in ekinde yer alan 2 sayılı cetveldeki marka yenileme ücreti ve koruma süresi sona eren marka yenileme ücreti 2 sınıfa kadar ile sınırlandırılmıştır.
- Türk Patent ve Marka Kurumunca 2025 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliğ (BİK/TÜRKPATENT: 2025/1)’in ekinde yer alan 2 sayılı cetveldeki 02.01.28 hizmet satırında marka başvurusu ek sınıf ücreti 35/5 inci grup altındaki 34 emtia sınıfında seçilen 3üncü sınıf ve sonraki her bir sınıf için haricindeki başvurularda 3. Sınıf ve sonraki her bir sınıf için olmak üzere değiştirilmiştir.
- Türk Patent ve Marka Kurumunca 2025 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliğ (BİK/TÜRKPATENT: 2025/1)’in ekinde yer alan 2 sayılı cetveldeki “marka iptal talebi ücreti” şeklindeki kısım 02.01.30 hizmet satırında marka iptal ücreti olarak değiştirilmiştir.
- Türk Patent ve Marka Kurumunca 2025 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliğ (BİK/TÜRKPATENT: 2025/1)’in ekinde yer alan 2 sayılı cetveldeki 02.01.25 ve 02.01.26 hizmet satırları (“marka kısmi yenileme ücreti” ve “koruma süresi sona eren markanın kısmi yenileme ücreti”) yürürlükten kaldırılmıştır.
- Türk Patent ve Marka Kurumunca 2025 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliğ (BİK/TÜRKPATENT: 2025/1)’in ekinde yer alan 2 sayılı cetvele marka iptal talebi emanet tutarı, ilave her bir sınıf için marka yenileme ücreti (3 üncü ve sonraki her bir sınıf için), ilave her bir sınıf için koruma süresi sona eren markanın yenileme ücreti (3 üncü ve sonraki her bir sınıf için) ve marka başvurusu ek sınıf ücreti (35/5 inci grup altındaki 34 emtia sınıfında seçilen 3üncü sınıf ve sonraki her bir sınıf için haricindeki başvurularda 3. Sınıf ve sonraki her bir sınıf için) hizmet satırları eklenmiştir.
- MADDE 3:
MADDE 3- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
- MADDE 4:
MADDE 4- Bu Tebliğ hükümlerini Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı yürütür.
- SONUÇ:
15 Mart 2025 tarihli 32842 sayılı Resmi Gazete’de Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik yayımlanmıştır. İşbu değişiklikler kapsamında uzun süredir beklenen marka iptali yetkisinin Türk Patent ve Marka Kurumu’na devri yürürlüğe girmiştir. Daha önce mahkemeler tarafından yürütülen iptal süreçleri, Kurum tarafından yürütülecektir. Bu kapsamda artık markaların iptali için doğrudan TÜRKPATENT’e başvurulabilecektir.
Yine 15 Mart 2025 tarihli 32842 sayılı Resmi Gazete’de Türk Patent ve Marka Kurumunca 2025 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliğ (BİK/TÜRKPATENT: 2025/1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (BİK/TÜRKPATENT: 2025/2) yayımlanmıştır. Bahse konu tebliğ değişikliği kapsamında 35. sınıfın 5. grubundaki hizmetler kapsamında seçilecek 34 eşya sınıfındaki ilk 2 sınıf sonrası her bir sınıf için ücret alınması öngörülmüş, yenileme ve koruma süresi sona eren marka yenileme ücreti sınıf bazlı olarak belirlenmiş, Marka iptal talebi ücreti; marka iptal ücreti ve marka iptal talebi emanet tutarı olmak üzere iki kalem olarak tek seferde tahsil edilmek üzere hesaplanmıştır.
İşbu yazımız kapsamında markaların iptal sürecine ilişkin detaylara yer verilmiştir. Yapılan güncellemelere daha detaylı hakim olunabilmesi adına https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2025/03/20250315-20.htm https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2025/03/20250315-22.htm linklerinden inceleme yapılması önerilmektedir.