Markanızın ihlallerden korunması, Türkiye’de gerçekleştireceğiniz ticaretin ve bizzat markanızın korunmasında oldukça büyük önemi haizdir. Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK) Türkiye’de gerçekleşen marka ihlallerinin önlenmesi konusunda kapsamlı ve etkili mekanizmalar öngörerek marka sahiplerinin haklarının korunmasını ve zararların giderilmesini sağlamaktadır.
- Marka ihlallerinin araştırılması ve takibi: Marka ihlali süreçlerinde, markanın haksız şekilde kullanımının bulunup bulunmadığının düzenli olarak izlenmesi çok önemlidir. Bu araştırma ve izleme, tüketicilerin zihninde karışıklık yaratması mümkün olan logoların, markaların, ürün isimlerinin, ambalajların kullanımını kapsamaktadır.
- İhtarname/uyarı yazıları gönderilmesi: Eğer markanı ihlal ettiğinizi düşündüğünüz bir kullanım tespit ederseniz, ilk adım olarak ihtarname gönderilmesi ve ihlal gerçekleştiren tarafın bu kullanımlarını sonlandırmasını talep etmeniz mümkündür. Bu yöntem, resmi bir kanal ile üçüncü kişileri uyarmayı sağladığı gibi, mahkeme kanalı ile gerçekleştirilen uzun ve masraflı sürece girişmeksizin sürecin kolayca çözümlenmesini de sağlayabilecektir.
- İhlalin sürmesi halinde dava ikame edilmesi: alınan öncelikli önlemlere rağmen ihlalin devam etmesi halinde, mütecavize karşı hukuki sürece girişilmesi gerekebilecektir. Sınai Mülkiyet Kanunu, marka sahibine, markasının ihlali halinde tecavüzün giderilmesi, durdurulması ve önlenmesi talepli dava açılması hakkı tanımaktadır. Ayrıca Türk mahkemeleri, ihlali gerçekleştiren kimseler aleyhine ihtiyati tedbir kararı alarak kullanımların dava sürecinde de sonlandırılmasını sağlayabilecektir. Davanın sonucunda tazminat taleplerinde bulunulması ve zararın giderilmesi de mümkündür.
- İhtiyati tedbir talep edilmesi: dava sürecinde ihlalin devam etmesini önlemek adına, mahkemeden ihtiyati tedbir verilmesi talep edilebilmektedir. Bu yöntem, marka ihlalinin hızlı bir şekilde sonlandırılmasını sağlamak açısından oldukça önemli bir yöntemdir.
- Gümrüklerde markanın korunması: markanızın uluslararası alanda ihlal edilmesini önlemek adına, Ticaret Bakanlığının sağlamış olduğu sistem vasıtası ile, ülkeye giriş ve çıkışlarda markanın kontrol edilmesini sağlamak adına gümrük koruma başvurusu gerçekleştirilebilecektir. Bu durum, ihlalin henüz sınırda iken çözülmesi yönünde oldukça önemlidir.
Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında markanın tescil edilmesi işletmelere markalarının korunması hususunda oldukça kritik ve güçlü imkanlar sağlamaktadır. Eğer markanızın korunması yönünde hukuki desteğe ihtiyacınız var ise; üçüncü kişilerin markanızı ihlal ettiğini düşünüyorsanız yahut üçüncü kişilerin ihlal iddialarının asılsız olduğu kanaatindeyseniz, uzman ekibimiz size yardımcı olmak için her zaman hazırdır.